CAPUCCINO


Ιστορία του Cappuccino



Για τους περισσότερους ανθρώπους – Ιταλούς και άλλους - η λέξη "καπουτσίνο" αναφέρεται πρώτα απ 'όλα σε αυτό που είναι ίσως το πιο δημοφιλές,  τον γνωστό ιταλικό καφέ. Αλλά η λέξη "καπουτσίνο"  είναι πολύ παλαιότερη και η προέλευσή της είναι εντελώς άσχετη από την ορολογία των τροφίμων. Η λέξη "Cappuccino» στα ιταλικά, σημαίνει «κουκούλα» και η κατάληξη "-ino" μετατρέπει τη λέξη σε "υποκοριστικό". Με άλλα λόγια, αντί να σημαίνει «κουκούλα», «καπουτσίνο» σημαίνει «μικρή κουκούλα". Λόγω αυτής της μικρής κουκούλας που φορούσε μια συγκεκριμένη ομάδα Φραγκισκανών μοναχών, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, τους δόθηκε το παρατσούκλι «Καπουτσίνων μοναχών», ή στα ιταλικά "Cappuccini".  Αυτοί είναι οι ίδιοι μοναχοί της φημισμένης Κρύπτης Καπουτσίνων στη Ρώμη.


Ο Σωστός τρόπος παρασκευής καπουτσίνο.
Είναι ο αγαπημένος καφές για καφετέριες και μπαρ, ο καπουτσίνο φτιάχνεται πάρα πολύ εύκολα στο σπίτι μας μόλις μάθουμε να τιθασεύουμε το άφρισμα και το βράσιμο στον ατμό.
Πάντα να φτιάχνεται το αφρόγαλο  πριν να φτιάξετε τον καπουτσίνο σας.
Ένα φλιτζάνι καπουτσίνο πρέπει να είναι περίπου 150 ml, το οποίο θα περιέχει ένα φλιτζάνι εσπρέσο και ίσα μέρη αφρόγαλο.
1. Γεμίστε 1/3 μιας μεταλλικής κανάτας με κρύο γάλα
Η Πυκνότητα του αφρόγαλο διαφέρει ανάλογα με τα λιπαρά του γάλακτος που χρησιμοποιούμε. Το γάλα με πλήρης λιπαρά μας δίνει ένα πολύ κρεμώδη, παχύ, μεταξένιο αφρόγαλο, ενώ το γάλα με 2% λιπαρά μας δίνει ένα ποίο αραιό κα αδύναμο αφρόγαλο. Το γάλα χωρίς λιπαρά παράγει ένα πολύ αχνό και ελαφρύ αφρόγαλο το οποίο εξαφανίζετε πολύ σύντομα από το φλιτζάνι μας. Το γάλα με πλήρης λιπαρά και με 2% προτείνετε για την παρασκευή ενός σωστού και πλούσιου αφρόγαλου.
2. Ανοίξτε τον ατμό για ένα ή δύο δευτερόλεπτα για να αποβάλετε το νερό που ίσως βρίσκετε στο ακροφύσιο.
3. Βυθίστε την άκρη του ακροφύσιου κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και ανοίξτε τον ατμό. Καθώς ο αφρός ανεβαίνει και ο όγκος του γάλακτος αυξάνεται, κατεβάστε σιγά την κανάτα έτσι ώστε η άκρη του ακροφύσιου να βρίσκετε κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος. Κρατήστε το ακροφύσιο σταθερό και παράλληλο με την πλευρική επιφάνεια της κανάτας και μην το κουνάτε κυκλικά αλλά ούτε και πάνω κάτω.
4. Καθώς το γάλα ζεσταίνεται, γείρετε  την κανάτα ελάχιστα ώστε να δημιουργήσετε μια δίνει μέσα στο γάλα. Αυτό θα βοηθήσει στην εισαγωγή αέρα ο οποίος θα μας δημιουργήσει των αφρό. Συνεχίστε με τον ατμό μέχρι ο όγκος του γάλακτος να διπλασιαστεί και η κανάτα να είναι πολύ ζεστή για να την κρατήσετε. Αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, σταματήστε να χρησιμοποιείτε των ατμό όταν η θερμοκρασία του γάλακτος φτάσει του 65 βαθμούς Κελσίου. Μπορείτε να χτυπήσετε ελαφρά την κανάτα σε μια επιφάνεια για να απομακρύνετε τυχών μεγάλες φυσαλίδες που έχουν δημιουργηθεί στο αφρόγαλο .
5.Τώρα ετοιμάστε τον εσπρέσο και βάλτε μέσα το αφρόγαλο.
6.Μετά το πέρας τον εργασιών αφήστε να τρέξει ατμός από το ακροφύσιο για να απομακρυνθούν υπολείμματα γάλακτος που τυχών να έχουν μπει μέσα για να αποτρέψετε τον μελλοντικό φραγμό του ακροφύσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου